Universiteit van Twente krijgt 7,5 miljoen dollar

farmDe universiteit van Twente heeft een gift gekregen van maar liefst 7,5 miljoen dollar van het fonds van Bill Gates. Een enorm bedrag dat bedoeld is voor onderzoek naar mogelijkheden binnen de kleinschalige landbouw in zowel Afrika als Azië. Het onderzoek zal plaatsvinden samen met regionale teams, wat een grote pre is voor het slagen van het project. Ik zal hier niet verder ingaan op het fonds van Bill Gates of de storting, maar meer op de ontwikkeling van de landbouw zelf en daarbij de verschillende mogelijkheden in het verleden benaderen.

Drie manieren om te helpen

Door de geschiedenis heen vinden we drie manieren om de plaatselijke landbouw in achtergestelde gebieden te bevorderen. Allereerst werd er gewerkt met het schenken van goederen of geld. Substantiële bedragen werden overgemaakt naar de plaatselijke overheden, waarvan slechts een deel op de goede plaats terecht kwam. Tevens werden er ploegen en tractoren gestuurd naar de gebieden, maar beide manieren hielpen niet of nauwelijks. De plaatselijke boeren wisten in de meeste gevallen niet goed raad met de giften. Het geld werd besteed om slecht lopende bedrijven te injecteren en de machines werden gebruikt op een manier dat ‘logisch leek’. Het gebrek aan kennis en innovatie speelde echter een grotere rol en zorgde dat er alsnog geen voortgang gemaakt kon worden. Dit had ook te maken met het gebrek aan kennis van de lokale markt (er werden zaden gestuurd naar gebieden waar deze zeker niet konden overleven bijvoorbeeld).

In tweede instantie zou er gewerkt worden met de zogenaamde eerlijke prijzen. Dit kon per definitie al niet werken, omdat de vrije markt ondermijnd werd door bepaalde boeren te voorzien van keurmerken in ruil voor deze zo gehete betere prijs. Een nobel streven, maar een onhaalbaar principe.

AU

Manier drie en de universiteit van Twente

Manier drie is het overbrengen van kennis, door mensen daarheen te sturen die kunnen helpen met ondersteuning. Een goede manier om dit te doen is door eerst plaatselijk onderzoek te verrichten naar de onbenutte mogelijkheden die blijven liggen. Het project van de universiteit van Twente is daarin zeker een perfect voorbeeld, dat nu doorgevoerd kan worden met iets meer kracht door de gift van het fonds. Op deze manier kunnen achtergestelde gebieden beginnen aan een inhaalslag die nodig is, want we zitten nog altijd met de wet van Malthus in onze maag natuurlijk. Letterlijk.

4 Comments

 1. Erik S. /

  Zo, 7,5 miljoen is geen misselijk bedrag. Nu is het nog te hopen dat het geld goed besteed wordt. Uit ervaring weet ik namelijk dat er bij veel andere hogescholen en universiteiten vaak gesjoemeld wordt met dergelijke geldbedragen. Laten we hopen dat ze dit geld gebruiken waarvoor het bedoeld is.

 2. Jesper Schaafsma /

  Goed dat er geld beschikbaar is gesteld door het fonds van Bill Gates. Er moet namelijk veel meer onderzoek komen naar de landbouw. Het gaat er namelijk steeds slechter aan toe en dat verdienen de boeren niet. Ik hoop dan ook dat het onderzoek de nodige resultaten oplevert om de landbouw vooruit te helpen.

 3. Nico Tieleman /

  In eerste instantie zou ik zeggen dat er voor de juiste opzet gekozen is. Er zijn drie relevante manieren gekozen om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Ik hoop alleen wel dat ze capabele studenten kiezen met enige kennis van zaken. Zo’n onderzoek kan namelijk veel waardevolle informatie opleveren!

 4. Lars Staller /

  Veel mensen vinden Bill Gates maar niets omdat hij zo vermogend is, maar het is een gouden kerel. Hij houdt het geld tenminste niet allemaal voor zichzelf. Zo doneert hij geregeld aan goede doelen en daarnaast investeert hij ook in behoorlijk wat projecten. Ik hoop dat de Universiteit van Twente hier slimme dingen mee gaat doen, ze kunnen het vast en zeker goed gebruiken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *