Universiteiten kampen met grote problemen

universiteitenDe universiteiten in Nederland en België kampen met grote problemen. Om het simpel te stellen weet men niet langer waar de nadruk op gelegd zou moeten worden. Is het zoveel mogelijk leren, zoveel mogelijk kennen, zoveel mogelijk kunnen presteren of klaar gemaakt worden voor de arbeidsmarkt? Het mag duidelijk zijn dat het kennismodel al lang niet meer aan weet te sluiten bij deze arbeidsmarkt waarvoor de studenten klaargestoomd zouden moeten worden, daarnaast is er weinig ruimte op de arbeidsmarkt die ook een flinke klap heeft gekregen van de economische crisis. Dit is ook te merken bij de afgestudeerde mensen die besluiten voor zichzelf te gaan beginnen. Er zijn veel goede ideeën, maar het is moeilijk van de grond te krijgen. En de universiteit als centrum van kennis, dat model is al een flinke tijd geleden verloren gegaan.

Gaat het om geld?

Gaat het om geld, is de eerste vraag die vaak gesteld wordt. In mijn ogen is dit niet eens zozeer het geval. Het is de nadruk die zoekende is, de nadruk die gelegd zou moeten worden op onderzoek en ontwikkeling. Momenteel ligt de nadruk scheef, professoren moeten een gemiddeld aantal onderzoeken per maand doen en deze publiceren om werkzaam te blijven aan de universiteit. Op zich geen probleem, maar een gemiddeld onderzoek kan zoveel tijd gaan kosten dat er weinig mogelijkheden blijven om studenten goed te ondersteunen. Mails met vragen, het kritisch bekijken en beoordelen van onderzoeken van de studenten en het geven van vak gerelateerde colleges komen hierbij scherp onder druk te staan. We zijn in feite bezig met het ondermijnen van onze kenniseconomie door een enorme druk te leggen op de verkeerde plekken, waardoor het al met al een zooitje dreigt te gaan worden. Steeds meer media pakken dit probleem op, maar het is onmogelijk om tot een oplossing te komen zonder een paradigma verandering.campus

Waar ligt dan de toekomst nog?

De universiteiten zijn logge apparaten aan het worden die onder druk staan, maar die door reputatie en statistiek het aanzien zullen houden. Gaan we richting Europa, gaan we misschien richting het Amerikaanse model of zal er een tegenstroming op komen zetten? Krijgen we een nieuwe Verlichting, wellicht een Renaissanceperiode waarin het eigen model kritisch bekeken zal worden? Het is te vroeg om de barricades op te gaan, er is nog geen nood aan demonstreren, maar dat er een zwarte wolk binnendrijft, daarover zijn de mensen het eens.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Zit jij zelf ook op een universiteit? Dan grijpt dit artikel jou ongetwijfeld aan. Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Je wilt nu vast en zeker op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Gelukkig is dat tegenwoordig geen lastige opgave meer, zeker niet wanneer jij over een smartphone beschikt. Je kunt in dat geval namelijk makkelijk op zoek naar het laatste nieuws op dit gebied via het internet. Ben jij net overgestapt van een abonnement naar Prepaid van Lebara? Dan moet je wel eerst jouw Lebara simkaart activeren om de laatste ontwikkelingen op te zoeken. Doe je dit niet? Dan kun jij de simkaart zelfs helemaal niet gebruiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *