Mijn mening over de MOOCs

MOOCDe MOOCs worden de toekomst genoemd van het nieuwe leren, de nieuwe meesters van het leren zouden zich hier schuil houden om straks de revolutie te ontketenen. Straks, straks is misschien niet helemaal het goede woord aangezien al miljoenen studenten ingeschreven staan bij deze online klassen, maar is dit allemaal wel de toekomst? Is het wel zo leerrijk en educatief als het lijkt? Het is tijd om eens kritisch te kijken naar dit model van leren, dat ongeveer haaks staat op het gemiddelde idee van onderwijs dat wij kennen. Waarom moet het werken en waarom werkt het niet?

Ideaal versus realiteit?

Het lijkt een beetje een verhaal te worden van ideaal versus realiteit, maar dat is een verhaal dat in de actuele discussies een eigen leven is gaan leiden en ik kan het er moeilijk mee eens zijn. Er is namelijk niet te spreken van een ideale manier van leren of onderwijs, er zijn zoveel stromingen en mogelijkheden dat de kern van het debat een holle kern heeft. Ook is realiteit maar relatief, kijk je naar Amerikaanse methodes, dan is er een volledig andere realiteit dan wanneer je de Europese graadmeters ernaast zou leggen. Een discussie rond een meer dat niet bestaat dus.

Het gaat niet om de manier waarop het aangeboden wordt, het gaat niet om wie er in het systeem meedraaien en wie niet, het gaat erom wat er van de studenten zelf verwacht wordt in het kader van het onderwijs. En dat is waar het probleem ligt met de MOOCs en wat ervoor zorgt dat het model dat er nu momenteel is, niet zal werken.

computer

Waar moet jij op letten bij een iPhone 11 hoesje kopen?

Ben jij op zoek naar een hoesje voor jouw iPhone 11? Dan ontdek je snel genoeg dat er behoorlijk wat hoesjes aangeboden worden op het internet. Dit maakt het er natuurlijk niet makkelijker op om een geschikt hoesje voor jouw telefoon te vinden. De meeste mensen willen een zo goedkoop mogelijk iPhone 11 hoesje kopen. Verstandig? Nee, zeker niet. De goedkope hoesjes zijn namelijk van aanzienlijk mindere kwaliteit. Ze beschermen jouw telefoon niet goed en gaan daarnaast ook nog eens een stuk sneller kapot. Kijk daarom vooral naar het materiaal van het hoesje. Een goed hoesje is duur, maar beschermt jouw iPhone 11 wel een stuk beter!

Wat wordt er verwacht?

Er wordt verwacht dat de studenten een hoge mate van discipline hebben met betrekking tot zelfstudie, waarnaast er ook verwacht wordt dat de studenten elkaar helpen. Met zoveel mensen in een online klas is het immers onmogelijk om vanuit de docent te gaan werken; er zijn simpelweg teveel mensen. Minder mensen in een klas is geen optie, daar is het model van de MOOC niet geschikt voor en dit zal zorgen dat het zichzelf ondermijnt. Het is daarom essentieel dat de studenten zelf een hoge mate van wil, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en discipline hebben.

Daarin ligt het probleem. De MOOCs zouden het onderwijs moeten democratiseren, toegankelijk maken voor iedereen. Maar wie de eisen ziet, die zal zich realiseren dat het alsnog een elitair verhaal is; al wordt hier geen onderscheid gemaakt op inkomen, maar een onderscheid in capabiliteit. Wellicht minder erg, wellicht een stuk eerlijker, maar van een democratisch model dat voor iedereen even toegankelijk is over heel de wereld, daarvan kan natuurlijk geen sprake zijn op deze manier.

3 Comments

  1. Angelique Voldoening /

    Ik kan mij werkelijk waar niet voorstellen dat dergelijke initiatieven echt effect hebben. Online leer je toch veel minder dan wanneer je een opleiding volgt op een school? Bovendien is de kans veel groter dat je vroegtijdig stopt. Je hebt namelijk veel meer prikkels en bent sneller afgeleid.

  2. Joost Reuven /

    Ik weet nu een klein beetje van MOOCs is, maar ik zit nog met veel vragen. Overweeg om zelf deel te nemen aan een online klas, maar dat wil ik niet doen voor ik alles duidelijk heb. Ik kom dan ook graag in contact met iemand die al in een online klas heeft gezeten. Wie helpt mij?

  3. Jannie van Druten /

    Mijn oudste zoon neemt momenteel ook deel aan een online klas via MOOCs. Zelf was ik hier niet mee bekend en ik moet zeggen dat ik hier in het begin ook geen voorstander van was. Mijn zoon is echter louter positief over deze methode. Wanneer hij dit eerder had geweten, was hij nooit naar school gegaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *