Aanmeldingen overspoelen Technische Universiteiten

technischDe Technische Universiteiten worden overspoeld met aanmeldingen, zo blijkt uit de berichtgeving vanuit de universiteiten. Elk jaar is het weer zover, rond de zomer wordt bekend gemaakt welke van de opleidingen het meest gewild zijn en waar problemen worden verwacht. In dit geval zijn het de TU’s die veel aanmeldingen binnen krijgen en waar problemen zullen kunnen ontstaan, zo lijkt het geval te zijn. De populariteit van juist deze opleidingen is overigens verre van verrassend, alle berichtgeving tot nog toe leidde immers naar deze conclusie.

Slecht nieuws

Over de andere opleidingen volgde immers keer op keer slecht nieuws. Eerst waren de opleidingen aan de Letteren faculteiten al niet best in het nieuws gekomen, omdat deze niet voldeden aan de eisen die gesteld werden, even later kregen deze te horen dat zij de kloof zouden moeten dichten tussen opleiding en banenmarkt. De geesteswetenschappen schijnen daar zeer slecht in te scoren, wat resulteert in lange periodes van werkeloosheid. Zelf merk ik dit ook bij de mensen die met mij studeerden; een groot deel kwam terecht op een onbetaalde stage, alleen maar om een CV op te kunnen bouwen. Aan de hand van de ervaring konden zij vervolgens ergens aan het werk, dat er universitair gestudeerd was, dat was stukken minder interessant. Een technische opleiding biedt echter veel meer kansen op slagen.

people

Problemen die ontstaan

Alleen de TU Twente zegt nog ruimte genoeg te hebben voor de massale stroom met aanmeldingen, zo meldt de Stentor. Andere universiteiten zeggen hier meer moeite mee te hebben, al is het de vraag in hoeverre dit echt een probleem op gaat leveren. De gemiddelde TU is namelijk veel innovatiever en er wordt nu dan ook al gesproken over het maken van tentamens in sporthallen, kerken en andere faciliteiten. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre dit een echt probleem wordt over de langere termijn bezien, de stelling dat de kwaliteit van het onderwijs hieronder te lijden zal hebben, vind ik dan ook zeer onwaarschijnlijk. Na de eerste tentamenperiode is pas te zien hoeveel van de studenten ook daadwerkelijk adem genoeg heeft om de opleiding voort te zetten. De kans is groot dat binnen drie maanden minstens vijftien procent van de studenten afgevallen is, omdat zij achteraf gezien alleen maar een keuze hebben gemaakt aan de hand van de berichtgeving rond de verschillende opleidingen, en dus niet wat zij zelf wilden.

5 Comments

 1. Esther van Buiten /

  Het lijkt allemaal leuk en aardig dat steeds meer mensen voor een studie kiezen. Dit heeft echter ook een keerzijde. Er worden namelijk steeds strengere toelatingseisen gesteld. Een groot deel van de studenten kan hier niet aan voldoen en maakt dus geen kans om de opleiding te volgen. Slechte zaak als je het mij vraagt!

 2. Wynand Ploeger /

  Ruimtegebrek is iets waar vel technische universiteiten al jaren mee kampen. Ik geef zelf les aan een technische universiteit en heb dit aan den lijve ondervonden. Een hele uitdaging dus om alle studenten onderdak te bieden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

 3. Onno E. /

  In mijn ogen vrij logisch dat er steeds meer aanmeldingen komen voor technische universiteiten in Nederland. Er is namelijk enorm veel vraag naar mensen met een technische achtergrond. Door een technische opleiding aan een universiteit te volgen, is de kans groot dat je snel een baan vindt.

 4. Marieke Vulpers /

  Mijn zoon wilde afgelopen jaar een studie volgen aan de Technische Universiteit. Ingeschreven voor verschillende studies in diverse plaatsen, maar hij is geen één keer uitgeloot. Er waren zoveel aanmeldingen dat er meer mensen geweigerd werden dan toegelaten. Nu heeft hij een tussenjaar. Het is te hopen dat het volgend jaar alsnog goedkomt

 5. Hagid J. /

  Mijn zoon wilde zich recent inschrijven voor een technische universiteit. Omdat we wisten dat deze onderwijsinstellingen steeds populairder worden, heeft hij zich op tijd ingeschreven. En dat ook nog eens bij meerdere universiteiten. Helaas werd hij nergens toegelaten. Het kan toch niet zo zijn dat mensen niet toegelaten worden tot een universiteit? Er moet toch een oplossing mogelijk zijn?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *